A legenda, és ami mögötte van: A Techno Viking igaz története?!

A techno szubkultúra egyik leghírhedtebb nem-DJ ikonja tagadhatatlanul nem más, mint a 2000-ben üstökösként berobbanó Techno Viking, akiről a német Fuckfest nevű elektronikus zenei felvonuláson készült egy eléggé kellemetlen videó. A felvételt egy Matthias Fritsch nevű videóművész készítette és 2001-ben került fel az internetre, a hatalmas sikerre azonban egészen 2006-ig kellett várni, amikor a frissen elindított Youtube oldalra is felkerült a szenzációs videó, de az első komolyabb rajongói táborát egy amerikai illetőségű pornóoldalnak köszönheti. 2007-re már több millióan látták és az akkor még szűkösebb közösségi média legnagyobb sztárja, vagyis mondhatni az egyik első internetes celeb lett a rejtélyes Techno Vikingből, akinek valódi személyazonosságát senki sem tudta.

A mitikus skandináv szuperhős a popkultúra eltörölhetetlen részévé vált, táncmozdulatait világszerte utánozzák a mai napig, minden mozdulata kötelező az interneten szocializálódó nemzedékek számára. A videóból azóta több száz remix és paródia, sőt dal született, de a rajongók egészen odáig mentek, hogy készült Techno Viking akciófigura is.

A férfi végül 2009-ben ismert magára és jelentkezett be az ügyvédein keresztül, hogy beperelje Fritsch-et, amiért az engedély nélkül filmezte le őt, majd rakta fel a világhálóra, ráadásul a több milliós nézettség után jogdíjakat is kapott. A berlini bíróság első fokon neki adott igazat, a személyazonosságára azonban még ekkor sem derült fény. Sokan úgy gondolták, hogy ő valójában az MMA harcos Keith Jardin a Techno Viking, egy német műsor pedig egy testépítőnek adta a rangos címet, bizonyíték azonban egyik esetben sem érkezett.

A bírósági döntés alapján Fritsch el lett tiltva minden nemű, a Techno Vikinget ábrázoló mozgókép készítésétől és publikálásától, beleértve azokat a verziókat is, ahol személyiségi okokból a karakter arca ki van takarva. A Youtube által generált bevételekből 8000 eurós kártérítést kellett fizetnie a videón szereplő ikonnak, saját zsebből pedig 10.000-et fájdalomdíjként, de az ügyvédek 1500 eurós költségét is rá terhelték. Azonban a Techno Viking sem aratott színtiszta győzelmet, hiszen a videót feldolgozó további remekművek, mémek, játékok, ajándéktárgyak továbbra is legálisan vetíthetők és forgalmazhatók.

A félisteni magaslatokba emelkedő legenda kilétét egészen idén nyárig teljes homály fedte, de egy WW News nevű honlap munkatársai által folytatott oknyomozás végre lerántotta róla a leplet. Berlinben találtak rá a közben biológusként dolgozó átlagemberré vedlő Vikingre, akinek Gunther Ackerman a polgári neve és egy kis szürke bungalószerű lakásban él.

Gunther Ackerman

Gunter Ackerman, az állítólagos Techno Viking 2015-ben a legendás videót nézi.

Sosem akartam híres lenni. Hatalmas hiba volt az egész, egy igazi drogokkal átitatott hiba.” – kezdte el a történetet Ackerman az újságíróknak.

Azt is elmesélte, hogy akkoriban favágóként dolgozott, ahol rengeteg munkatársa szeretett keményen bulizni, ami nem mást jelentett, mint rengeteg speed fogyasztását ingyenes techno partikon. A hírhedt felvétel előtt már négy napja ébren volt, mert annyira utálta a szer lejövőjét, arról azonban fogalma sem volt, hogy videó készül róla.

A kibaszott kígyó az ölében tartotta a kamerát és úgy tett, mint aki nem is filmez. Ha észrevettem volna, akkoriban tutira összetöröm, mint egy apró virágot.” – idézte fel a pillanatot feldühödve.

Nagyon elkaptam épp a pillanatot, csak úgy tombolt bennem az adrenalin. Emlékszem, hogy még a fesztivál után egy héttel is csikorgattam a fogam.” – tért rá később a táncmozdulataira.

Hozzátette, hogy 2002-ben hagyta abba a favágó bizniszt, amikor úgy felidegesítette egy munkatársa, hogy behúzott egy hatalmasat a mellette álló fának, mire az kidőlt, pont rá a főnöke lábára.

Haver, manapság már közel sincsenek ilyen jó speedek az utcán.” – nosztalgiázott a szerek tisztaságán nevetve.

Az akkor huszonhat éves német fiatal úgy döntött, hogy egyetemre megy, így lett közben biológus belőle. Azt is elárulta, hogy a férfiakhoz vonzódik, nem rég házasodott meg, a férje pedig nem más, mint a videón mellette álló fekete mellényes srác, akivel eleinte nem jött ki túl jól, de az ominózus videó éjszakáján egymásba gabalyodtak.

Ezek az információk sajnos eléggé kétesen hangzanak, száz százalékig biztosak sosem lehetünk bennük, de nagyon szeretnénk elhinni, hogy valóban kiderült végre, ki is a legendás Techno Viking, aki él és virul, ráadásul azóta megtalálta saját lelki békéjét és a szerelmet is. Talán a techno szcéna legnagyobb rejtélye marad, viszont minden egyes lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy elnosztalgiázzunk a kétezres évek fantasztikus felvonulásain.