A fotózás ma már bárki számára elérhető!

A fotózás néhány esztendővel ezelőtt komoly technikai apparátus meglétét feltételezte, hiszen ennek hiányában a minőségi felvételek nem jöhettek létre. Évtizednyi távlatban még inkább a rendelkezésre álló technikai vívmány milyensége adta a hangsúlyt, persze az előhívás technikái is prioritást élveztek. A digitalizáció nagy változást jelentett a szektorban, hirtelen feleslegessé váltak a filmtekercsek és az előhívás mozzanatai. Ráadásul ezzel párhuzamosan a kütyük világa is robbanásszerű fejlődésen ment át, megszülettek a fényképezésre alkalmas mobilok, s hirtelen minden telefontulajdonos fotósnak érezhette magát.

Fotós

Persze a minőségi képek megalkotásához édeskevésnek bizonyultak az akkori technológiai megoldások, mobiltelefon szinten, ám ez a tendencia napjainkra teljesen megváltozott. Akadnak olyan kütyük, melyek olyannyira modern tulajdonságokkal büszkélkednek, hogy simán lepipálják a speciális, fotós felszereléseket. Ezek ára azért nem egészen a földön jár, komoly anyagi áldozatot jelent a beszerzés, de ez a direkt fotózásra teremtett gépek, objektívek esetében sincsen másként.

Pillanat baba

A technológiai háttér tehát egyre szélesebb körben elérhető, aminek hála bárki nyeregben – vagy legalábbis lencséje célkeresztjében érezheti magát. A tehetség, azonban nem tanulható, nem elsajátítható, márpedig az igazán minőségi fotózás egyik alapvető ismérve az a fajta látásmód, ami csak keveseknek adatik meg. A pillanatok elcsípése, a különleges villanások megérzése és egy-egy mindennapi helyzetben meglátott egyediség végül utánozhatatlan képeket eredményezhet.

Fotózás